Gluténérzékeny? Ne hagyja veszni az adókedvezményt!

3 hónapja ezelőtt 84

bohócdoktor szja 1% felajánlás

A gluténérzékenyek száma többszörösére növekedett az utóbbi 30 évben. Erre az autoimmun betegségre jelenleg még nem létezik gyógymód, azonban diétával jól karbantartható. A KSH adatai alapján 2019-ben a 15 éves és annál idősebb magyarok 1,8%-a követett gluténmentes diétát. A gluténmentes diéta viszont meglehetősen költséges, hiszen a gluténmentes élelmiszerek sokszor kétszer-háromszor annyiba kerülnek, mint a nem mentes társaik. Ezért is érdemes élni a betegség után járó adókedvezménnyel.
 
A gluténérzékenység szerepel a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek között, amelyet a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet sorol fel. Ezek azok a betegségek, amelyek után személyi kedvezmény érvényesíthető, amely egyfajta adóalap-csökkentő kedvezmény.
 

Mekkora összeget jelent a személyi kedvezmény?

A kedvezmény összege a minimálbérrel párhuzamosan évről-évre nő. 2024-ben a kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege, azaz havi 88 900 forint. Ha valaki egész évben jogosult a kedvezményre, akkor 1 066 800 forinttal csökkentheti az összevont adóalapját, amely adóban kifejezve évi 160 020 forint megtakarítást jelent.


Hogyan érvényesíthető a személyi kedvezmény?

A kedvezményt a szja bevallásban vagy akár már év közben, az adóelőleg megállapításakor is érvényesíteni lehet. Ahhoz, hogy a munkáltató, kifizető már év közben a személyi kedvezmény figyelembevételével vonja le az adóelőleget a járandóságokból, adóelőleg nyilatkozatot kell kitölteni. 2024-től a kedvezményt az adóelőleg-nyilatkozat visszavonásáig folyamatosan figyelembe veheti a munkáltató folytatólagos nyilatkozattétel esetén. Ekkor a következő évben, években nem kell új nyilatkozatot adni.


Orvosi igazolás

A kedvezmény igénybevételéhez orvosi igazolás is szükséges, amelyet azonban nem kell csatolni az adóelőleg nyilatkozathoz, de elévülési időn belül meg kell őrizni.

Az igazolást szakambulancia, vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció (leletek, ambuláns lapok) alapján a háziorvos állíthatja ki.
Az igazolásnak meg kell felelnie a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendeletnek, amely alapján az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

  • A súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele
  • Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma
  • A súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása
  • Ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása
  • Az igazolás kiállításának dátuma
  • Az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása


Mire számíthat, aki jogalap nélkül veszi igénybe az adókedvezményt?

Aki jogosulatlanul él a személyi kedvezménnyel, és az adóbevallásában 10 ezer forintot meghaladó befizetési kötelezettsége, vagyis adóhátraléka keletkezik, annak az adóhátralékkal együtt a hátralék 12 százalékát is meg kell fizetnie különbözeti bírságként.

kép forrása: Canva

Szerző
Szabó Éva


Olvassa el a teljes cikket