Kézhez kapta szja-bevallási tervezetét? Tudja, mi a teendő vele?

1 hónap ezelőtt 120

bohócdoktor szja 1% felajánlás

A személyi jövedelemadónk egy részét felajánlhatjuk különböző szervezeteknek, egyesületeknek, és az egyházaknak. Utánajártunk, hogy hogyan és meddig rendelkezhetünk az adónk 1+1 százalékáról. Az szja törvény lehetőséget ad arra, hogy a befizetett adónk egy részéről magunk rendelkezzünk. Egy részét felajánlhatjuk különböző civil szervezeteknek, egy másik részét pedig valamelyik egyháznak. Ha valaki nem rendelkezik az adója 1 százalékáról, akkor ez a pénzt nem vész el, hanem a költségvetésben marad. Erre érdemes figyelni a nyilatkozattételkor.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mátrix Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18472273-1-06

gyermekmentő, jótékonysági, adó egy százalék, adóbevallás, alapítvány adószám megadásKik is vagyunk? 2003 óta sikeresen működik a Mátrix Közhasznú Alapítvány. Évente tízezernél több alkalommal segít a szervezet nagycsaládosoknak, nélkülözőknek, időseknek. Az alapítvány által működtetett Centerke Közösségi Tér, a Szeretetcsoki - csokigyűjtés, a Mesedoktor, a Bohócdoktor Csapat segítő tevékenysége, a sok - sok program, közhasznú tevékenység nem lehetne ilyen sikeres, ha a támogató magánszemélyek, cégek, a személyi jövedelemadó 1% felajánlók nem lennének. Hálásan köszönjük! Tegyük közösen jobbá a bajban lévők helyzetét. Klikk ide: Mátrix Közhasznú Alapítvány. Ismerd meg a jótékonysági programokat.

Orpheus Állatvédő Egyesület
Adószám: 18464654-1-06

állatmenhely, állatvédő, adó egy százalék, adóbevalláskor, egyesület adószámAz állatmentő egyesület 1999-óta működik. Évente 800 kutya és cica megmentésében segít minden adó 1% felajánló. A www.ebangyal.hu oldalon sok hasznos dolog mellett az örökbe fogadható állatok fényképes adatlapjai elérhetőek. Az állatvédelmi gazdikereső mellett az egyesület oktatási és szemléletformáló programja a felelős állattartást segíti, így az egyesület támogatása még inkább érdemes.
Internetes oldalunk a www.orpheus.hu címen érhető el.

Bohócdoktor Csapat
Adószám: 18472273-1-06

adó 1 % bohócdoktorok, gyermekkórház, gyermekmentés, adóbevallás, alapítványi adószámA gyermekmentő, szociális, egészségvédelmi alapítvány fő tevékenysége 2008 óta a Gyógyító Bohócdoktorok Program, melynek célja, hogy beteg, sérült gyermekek minél hamarabb a gyógyulás útjára léphessenek. A bohócdoktorok a klinikák, kórházak, rendelő intézetek számára teljesen INGYENESEK. A bohócdoktorok a gyerekek mellett az egészségügyi szakdolgozókkal is foglalkoznak. Az alapítványnak felajánlott adó 1% az egész éves kórházi segítést és gyógyítást támogatja. Weboldalunk a Bohócdoktorok címen érhetők el.

Bohócdoktorok segítik a gyógyuló gyermekeket, a családokat, az egészségügyi intézményeket, az adó 1 százaléka óriási segítség

Adó 1 százalék felajánlással az állatok megmentésében vehet részt

=======adó 1%=======

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan postázza a papír alapú szja-bevallási tervezeteket, amelyek feladása legkésőbb 2024. április 30-ig minden címre megtörténik.
 
A NAV hírleveléből kiderült, hogy 124 ezer adózó kérte az szja-bevallási tervezete postázását, amelynek igénylésére 2024. március 18-ig volt lehetőségük azoknak, akik nem rendelkeznek KAÜ-azonosítóval.

Kik kapnak a napokban levelet a NAV-tól?

A bevallási-tervezetet igénylőkön kívül azok is számíthatnak levélre, akiknek a tervezete a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatszolgáltatása miatt felülvizsgálandó, illetve azok, akiknek befizetendő vagy visszaigényelhető adójuk keletkezett.


Mit tartalmaz a NAV-tól érkező boríték?

A NAV-tól érkező küldemény alap esetben tartalmaz egy rövid tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot (EGYSZA), és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot. Ha a tervezetben szerepel visszaigényelhető vagy befizetendő adó szerepel, akkor az adózó kiegészítő nyilatkozatot is talál majd a borítékban. A nyomtatványon visszaigényelhető adó esetén arról nyilatkozhat, hogy az összeget milyen módon juttassa vissza számára az adóhivatal, míg befizetendő adó esetén jelölheti a részletfizetést.

Mi a teendő, ha visszaigényelhető, vagy fizetendő adója keletkezett?

Visszaigényelhető adó esetén a kiegészítő nyilatkozatot kell aláírva visszaküldeni a NAV-hoz, amelyen ki lehet választani, hogy a visszajáró összeget postán vagy átutalással kéri az adózó. A pénzt a nyilatkozat beérkezéstől számított 30 napon belül utalja ki az adóhatóság. Ez esetben a nyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével válik a bevallási tervezet érvényes bevallássá.
 
Amennyiben fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó szerepel a bevallási tervezetben, akkor a kiegészítő nyilatkozat segítségével 12 hónapos részletfizetést kérhet, ha a tartozás együttes összege nem haladja meg az 500 000 forintot. A fizetendő adó első részletét a szja bevallási határidőig, azaz 2024. május 21-ig kell rendezni.


Mi a legegyszerűbb megoldás, ha módosítani kell a bevallást?

Mivel papír alapon nem lehet módosítani a bevallási tervezetben szereplő adatokat, ezért a legkönnyebb megoldás, ha ügyfélkapu nyitását követően az eSZJA portálon keresztül végzi el az adózó a bevallási tervezet módosítását, kiegészítését.


Olvassa el a teljes cikket