Mekkora összeget igényelhet vissza bevallásában, ha év közben nem érvényesítette az szja-kedvezményét?

3 hónapja ezelőtt 194

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Mielőtt rátérnénk a témára, ne feledd felajánlani május 20-ig az adó egy százalékodat!

Adó 1% felajánlás Gyermekek megmentésére

Az adó 1% felajánlással adóbevalláskor nemes célokat szolgálni úgy lehet, hogy az közben nem kerül semmibe sem. Adókedvezmény mellett is fontos az szja 1 + 1 százalék felajánlása. A támogatás néhány forinttól akár több ezer forintot is jelenthet a támogatott alapítványnak, egyesületnek, egyháznak.

A legapróbb felajánlás is óriási segítség! A befizetett adó 1% felajánlása nem kerül semmibe sem, hiszen azt adóként így is, úgy is be kell fizetnie. Adóbevalláskor vagy május 20-ig felajánlása életmentő segítség!

Adóbevalláskor az adó 1% nyomtatványt a www.bevallom.hu oldalról vagy a nav adócsomagból is letöltheti.

Ha bármi kérdése van az adó 1% felajánlásokkal, érdemes az adó 1% információs oldalt is felkeresni.

Adó 1% felajánlással idén is dönthet adója egy részéről! Adó 1+1 százalék felajánlása néhány perc alatt az eSzja felületen végbevihető. Amennyiben szeretné felajánlani adója 1+1%-át, az erre vonatkozó rendelkező nyilatkozatot kell kitöltenie az eSzja ügyfélkapun. Az üres formanyomtatványt megkaphatja munkáltatójától, a NAV-tól vagy az ügyfélkapunk elektronikusan is elérheti. A kitöltött nyomtatványt egy lezárt borítékban adja át munkáltatójának vagy helyezze az adóbevallását tartalmazó nagy borítékba, illetve elektronikusan is elküldhető a NAV részére. Támogasson 1 százalékkal alapítványt, egyesületet, egyházat!


Mátrix Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18472273-1-06
gyermekmentő, jótékonysági, adó egy százalék, adóbevallás, alapítvány adószám megadásAz alapítvány 2003-óta évente tízezernél több rászoruló családon, idős - egyedülállón, közösségen segít. A Centerke Adományozó Központban (www.centerke.hu) ruha – cipő, élelmiszer adományozás van. Az alapítvány Gyógyító Mesedoktor Csapata (www.mesedoktor.hu) kórházban fekvő gyerekek-és felnőttek gyógyulását segíti, a Sterilházuk (www.sterilszoba.hu) gyógyulást támogató céllal jött létre. Adó 1% felajánlása így az egészségvédelmi és szociális segítő programokat támogatja. Weboldalunk a www.matrixalapitvany.hu címen érhető el.

Orpheus Állatvédő Egyesület
Adószám: 18464654-1-06
állatmenhely, állatvédő, adó egy százalék, adóbevalláskor, egyesület adószámAz állatmentő egyesület 1999-óta működik. Évente 800 kutya és cica megmentésében segít minden adó 1% felajánló. A www.ebangyal.hu oldalon sok hasznos dolog mellett az örökbe fogadható állatok fényképes adatlapjai elérhetőek. Az állatvédelmi gazdikereső mellett az egyesület oktatási és szemléletformáló programja a felelős állattartást segíti, így az egyesület támogatása még inkább érdemes.
Internetes oldalunk a www.orpheus.hu címen érhető el.

Bohócdoktorok a gyermekekért - adó 1 százalék felajánlással segíthetünk!

adó 1 % bohócdoktorok, gyermekkórház, gyermekmentés, adóbevallás, alapítványi adószám


Bohócdoktor Csapat
Adószám: 18472273-1-06

A gyermekmentő, szociális, egészségvédelmi alapítvány fő tevékenysége 2008 óta a Gyógyító Bohócdoktorok Program, melynek célja, hogy beteg, sérült gyermekek minél hamarabb a gyógyulás útjára léphessenek. A bohócdoktorok a klinikák, kórházak, rendelő intézetek számára teljesen INGYENESEK. A bohócdoktorok a gyerekek mellett az egészségügyi szakdolgozókkal is foglalkoznak. Az alapítványnak felajánlott adó 1% az egész éves kórházi segítést és gyógyítást támogatja. Weboldalunk a Bohócdoktorok címen érhetők el.

Adó 1% felajánlással nagyot segíthetünk az alapítványi jó ügyekért!

Bohócdoktorok, adó 1% felajánlásod életmentő segítség

Gyermekek, betegek támogatása, az adó 1% felajánlás jó helyre megy

====================

Akik tavaly jogosultak voltak valamilyen adókedvezményre, de nem töltöttek ki adóelőleg-nyilatkozatot, így munkáltatójuk nem vette azt figyelembe havonta az adóelőleg megállapításakor, azok az szja-bevallásban utólag is érvényesíthetik az őket megillető adókedvezményeket. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mennyi pénz igényelhető vissza egyösszegben az egyes kedvezmények esetén.
 
Az szja-kedvezmények az adóalapot csökkentik, és egy adózó többféle kedvezményre is jogosult lehet, így adóalapjából a következő sorrendben vonhatóak le az adókedvezmények:

  1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye,
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye,
  4. személyi kedvezmény,
  5. első házasok kedvezménye,
  6. családi kedvezmény.

Mekkora összeghez juthatnak hozzá, akik az szja-bevallásban érvényesítik az adókedvezményt?


Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák értékhatár nélkül vehetik igénybe a kedvezményt a jogosultsági hónapokban megszerzett azon jövedelmeikre, amelyekre a NÉTAK érvényesíthető. Ilyen jövedelmek többek között a munkaviszonyból, a közfoglalkoztatási jogviszonyból, és az adóköteles társadalombiztosítási ellátásból (CSED, GYES) származó jövedelmek. Nem érvényesíthető azonban a kedvezmény például a bérbeadásra vagy más magánszemélytől származó jövedelemre.

25 év alatti fiatalok és 30 év alatti anyák kedvezménye

Akik ezen kedvezmények valamelyikére jogosultak, azoknak az összevont adóalapba tartozó meghatározott egyes jövedelmeik után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük havi maximum 499 952 forintig. Ez havonta 74 993 forinttal csökkentheti a fizetendő adót.

Abban az esetben, ha valaki a teljes 2023-as adóévben jogosult volt a kedvezményre, akkor a kedvezmény az adóalapot 5 999 424 forinttal csökkenti, ami adóban kifejezve 899 914 forintot jelent.


Személyi kedvezmény

Személyi kedvezményt a súlyosan fogyatékos adózók vehetnek igénybe. Súlyosan fogyatékosnak minősülnek azok, akik a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben meghatározott betegségek valamelyikben szenvednek, illetve a rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülők.

A kedvezmény összege jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege, azaz 2023-ban havi 77 300 forint. Ha az adózót egész évben megillette a kedvezmény, akkor a teljes évre 927 600 forinttal csökkenthető az összevont adóalapja, amely 139 140 forint adómegtakarítást jelent.

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményének feltétele, hogy a házaspár legalább az egyik tagjának ez legyen az első házassága. A kedvezmény összege a párok számára együttesen jogosultsági hónaponként 33 335 forint, amely az általuk fizetendő adót 5 000 forinttal csökkenti. A kedvezményt a pár egyik tagja vagy közösen is érvényesíthetik a házasságkötés hónapját követő 24 hónapban. Amennyiben 2023-ban a teljes évben fennállt a jogosultság, akkor 400 020 forinttal csökkenthető a házaspár összevont adóalapja, így 60 000 forint adót spórolhatnak meg.


Családi kedvezmény

A kedvezmény a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthető, melynek havi összege:

  • 1 eltartott esetén 66 670 forint;
  • 2 eltartott esetén 133 330 forint;
  • 3 (és minden további) eltartott esetén 220 000 forint.

Adóban kifejezve ez az jelenti, hogy az egy gyermeket nevelők 10 000, a két gyermeket nevelők gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelők pedig gyermekenként 33 000 forinttal kevesebb adót kell fizetniük havonta.

Aki év közben nem élt a lehetőséggel, annak érdemes tehát utólag az szja-bevallásban érvényesíteni az adókedvezményt, hiszen az egyes kedvezménytípusoktól függően akár több százezer forint is visszajárhat a befizetett adóból.

forrás: NAV

Olvassa el a teljes cikket