Nyugdíjemelés méltányossági alapon - Kik és hogyan kérhetik?

1 hónap ezelőtt 180

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adóbevallás, adó egy százalék felajánlás, civil egyesület, alapítvány, egyház, és költségvetési előirányzat támogatása sokat jelent. 

A személyi jövedelemadónk egy részét felajánlhatjuk különböző szervezeteknek, egyesületeknek, és az egyházaknak. Utánajártunk, hogy hogyan és meddig rendelkezhetünk az adónk 1+1 százalékáról. Az szja törvény lehetőséget ad arra, hogy a befizetett adónk egy részéről magunk rendelkezzünk. Egy részét felajánlhatjuk különböző civil szervezeteknek, egy másik részét pedig valamelyik egyháznak. Ha valaki nem rendelkezik az adója 1 százalékáról, akkor ez a pénzt nem vész el, hanem a költségvetésben marad. Erre érdemes figyelni a nyilatkozattételkor.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mátrix Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18472273-1-06

gyermekmentő, jótékonysági, adó egy százalék, adóbevallás, alapítvány adószám megadásKik is vagyunk? 2003 óta sikeresen működik a Mátrix Közhasznú Alapítvány. Évente tízezernél több alkalommal segít a szervezet nagycsaládosoknak, nélkülözőknek, időseknek. Az alapítvány által működtetett Centerke Közösségi Tér, a Szeretetcsoki - csokigyűjtés, a Mesedoktor, a Bohócdoktor Csapat segítő tevékenysége, a sok - sok program, közhasznú tevékenység nem lehetne ilyen sikeres, ha a támogató magánszemélyek, cégek, a személyi jövedelemadó 1% felajánlók nem lennének. Hálásan köszönjük! Tegyük közösen jobbá a bajban lévők helyzetét. Klikk ide: Mátrix Közhasznú Alapítvány. Ismerd meg a jótékonysági programokat.

Orpheus Állatvédő Egyesület
Adószám: 18464654-1-06

állatmenhely, állatvédő, adó egy százalék, adóbevalláskor, egyesület adószámAz állatmentő egyesület 1999-óta működik. Évente 800 kutya és cica megmentésében segít minden adó 1% felajánló. A www.ebangyal.hu oldalon sok hasznos dolog mellett az örökbe fogadható állatok fényképes adatlapjai elérhetőek. Az állatvédelmi gazdikereső mellett az egyesület oktatási és szemléletformáló programja a felelős állattartást segíti, így az egyesület támogatása még inkább érdemes.
Internetes oldalunk a www.orpheus.hu címen érhető el.

Bohócdoktor Csapat
Adószám: 18472273-1-06

adó 1 % bohócdoktorok, gyermekkórház, gyermekmentés, adóbevallás, alapítványi adószámA gyermekmentő, szociális, egészségvédelmi alapítvány fő tevékenysége 2008 óta a Gyógyító Bohócdoktorok Program, melynek célja, hogy beteg, sérült gyermekek minél hamarabb a gyógyulás útjára léphessenek. A bohócdoktorok a klinikák, kórházak, rendelő intézetek számára teljesen INGYENESEK. A bohócdoktorok a gyerekek mellett az egészségügyi szakdolgozókkal is foglalkoznak. Az alapítványnak felajánlott adó 1% az egész éves kórházi segítést és gyógyítást támogatja. Weboldalunk a Bohócdoktorok címen érhetők el.

Bohócdoktorok segítik a gyógyuló gyermekeket, a családokat, az egészségügyi intézményeket, az adó 1 százaléka óriási segítség

Adó 1 százalék felajánlással az állatok megmentésében vehet részt

=======adó 1%=======


2024-ben azok a kisnyugdíjasok, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a 120 ezer forintot, kérhetik az ellátásuk méltányosságból történő emelését. Cikkünk ennek feltételeit és az igénylés módját mutatja be.

KSH által közzétett nyugdíjakról szóló friss adatok alapján 2024. januárjában hazánk lakosságának negyede, 2 millió 423 ezer ember részesült nyugdíjban vagy egyéb, nyugdíjfolyósítási körbe tartozó ellátásban. Ebből öregségi nyugdíjat 1 988 ezren kaptak fő ellátásként, míg 244 ezer főnek megváltozott munkaképeségűeknek járó ellátás, 99 ezer főnek hozzátartozói nyugellátás, 31 ezer főnek életkoron alapuló (korhatár alattiaknak járó) ellátás, 52 ezer főnek pedig egyéb járadék, járandóság került folyósításra. A különböző típusú ellátásokban részesülők az idei év első hónapjában átlagosan 211 819 forintot kaptak teljes ellátásként, amely 11%-kal magasabb, mint az előző évben.

Az öregségi nyugdíj átlaga ennél valamivel magasabb, 2024. januárjában 230 940 forint volt. Nagy a szakadék a legmagasabb és a legalacsonyabb összegű ellátásban részesülők között. Míg 57 939 főnek 500 ezer forintnál magasabb volt az öregségi nyugdíja, addig 181 ezer fő 120 ezer forint alatti összeget kapott. Ennyi kisnyugdíjas jogosult tehát a rendkívüli nyugdíjemelésre.


Kik igényelhetik a méltányosságból történő nyugdíjemelést?

Azok számára engedélyezhető a nyugdíjemelés, akik esetén a nyugellátás és az egyéb rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 120.000 forintot, és

  • nyugellátásban részesülnek, valamint az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték, vagy
  • megváltozott munkaképességű özvegyi nyugdíjasok, vagy
  • özvegyi nyugdíjasok, akik fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodnak, vagy
  • árvaellátásban részesülnek.

Milyen kizáró okok vannak?


Rendkívüli nyugdíjemelést 3 évente lehet csak igényelni. Akiknél a nyugellátás megállapítása, vagy előző méltányosságból történő nyugdíjemelés óta nem telt el 3 év, azok nem részesülhetnek emelésben.


Nem jogosult nyugdíjemelésre az sem, aki

  • tartós bentlakásos intézményben él,
  • otthont nyújtó ellátásban részesül, illetőleg javítóintézetben van elhelyezve.
  • előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti.

Mekkora lehet a nyugdíjemelés?

Az engedélyezhető emelés 3 000 és 8 000 forint közötti összeg, amely a rendszeres, évenkénti emeléskor beleszámít a nyugdíjba.


Hogyan igényelhető a nyugdíjemelés?

Az igénylés a Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez elnevezésű nyomtatványon nyújtható be, amelyet többek között az államkincstár honlapjáról lehet letölteni. A kérelemben meg kell adni, hogy milyen körülményre hivatkozva kéri a nyugdíjemelést az igénylő, és az azt igazoló dokumentumokat is mellékelni kell a nyomtatványhoz.

A kitöltött és aláírt kérelmet postán egységesen a Budapest, 1916 irányítószámú címre kell eljuttatni, címzettként az illetékes fővárosi vagy vármegyei kormányhivatalt vagy a Magyar Államkincstár Központját megjelölve. Lehetőség van személyes ügyintézésre a lakóhely szerint illetékes vármegyei kormányhivatalnál, vagy a kormányablakokban, továbbá elektronikusan is benyújtható a kérelem a magyarorszag.hu felületen keresztül.

forrás: Magyar Államkincstár


Olvassa el a teljes cikket